Afwijkende mondgewoonten te slim af

Afwijkende mondgewoonten te slim af

Vindt of vond je kind troost in een tut of in z’n duim? Of duwt hij/zij de tong tussen of tegen de tanden bij het slikken? De kans bestaat dan dat de spieren in en rond de mond uit balans geraken, wat een effect kan hebben op de vorm van het gebit en/of de kaken en later ook op de spraak. Maar zover laat je het liever niet komen. Welkom bij Logomagie voor de juiste behandeling op maat van je kind.

Afwijkend mondgedrag onder de loep

Afwijkend mondgedrag onder de loep

Hoewel de stand van de tanden deels wordt bepaald door de aangeboren structuur van de mond, is het effect van de functies die we uitvoeren met de spieren rond de mond niet te verwaarlozen. Als tong-, lip-, kauw- en kinspieren elkaar aanvullen zoals het hoort, is er geen probleem. Wel wordt het lastig als bepaalde spieren niet optimaal werken. De functionele krachten die de verschillende spieren uitoefenen op het gebit en de kaken zijn dan niet meer in evenwicht, waardoor de positie van de tanden en de kaken kan veranderen.

Afwijkend mondgedrag
Afwijkend mondgedrag

Je hoort het al: de orthodont is in dat geval niet ver weg. Tenzij je op tijd de logo opstart. Is het gebit toch al ernstig vervormd, dan is orthodontie of eventueel zelfs een kaakoperatie onvermijdelijk.

Het is sowieso belangrijk om de afwijkende mondgewoonten op voorhand al af te leren. Kwestie van achteraf zeker te zijn dat je kind niet meer zal terugvallen in oude gewoontes en het gebit zich niet opnieuw zal verplaatsen.

Hiermee help ik je kind

  • Afleren van afwijkende mondgewoonten, zoals duimzuigen, nagelbijten, afwijkend slikken en mondademen

  • De disbalans in de werking van de spieren in en rond de mond herstellen
  • De afwijkende mondgewoonten aanpakken zodat de spraak niet beïnvloed wordt
  • Oromyofunctionele therapie (OMFT)

Afwijkend mondgedrag

Samen de afwijkende mondgewoonten van je kind aanpakken?